علوم یا علوم انسانی؟ مهندسی یا جامعه شناسی؟ ادامه تحصیل یا کار؟ همه ما در برههای از زندگیمون با این سوالات روبرو میشیم و واقعا نمیدونیم باید چه مسیری رو انتخاب کنیم. در چند سال اخیر، بخش آموزش تغییرات قابل توجهی داشته. نه تنها کیفیت آموزش بهتر شده، بلکه تعداد دورههای تخصصی در دانشگاهها و کالجها در سطح جهانی هم افزایش پیدا کرده. در این شرایط، دانشآموزایی که به دنبال آموزش با کیفیت هستن، انتخاب از بین این همه دوره رو سخت میبینند. اینجا جاییه که روانشناسی آموزشی کمک بزرگی میکنه. در این مقاله، به نیاز به مشاوره شغلی و چگونگی بهرهمندی از این خدمات اشاره میکنیم.
روانشناسی آموزشی چیه؟
روانشناسی آموزشی به طور کلی به ارائه کمک و راهنمایی به دانشآموزان در انتخابهای درست در تحصیلاتشون مربوط میشه، از برنامههای تحصیلی، آرزوهای شغلی، انتخاب رشته و تخصص گرفته تا انتخاب دانشگاه یا کالجی که با علایق و سلایقشون همخوانی داره.
مشاور تحصیلی کیه؟
مشاور تحصیلی بیشتر با دانشآموزان مدرسه و دانشگاه در محیطهای تحصیلی کار میکنه. خیلی از مدارس مشاوران تحصیلی خودشون رو دارن تا به دانشآموزان کمک کنن شغل مناسب رو پیدا کنن و انتخابهای آگاهانهای در تحصیلاتشون داشته باشن، به خصوص برای بچههای نیازمند. مشاوران تحصیلی همچنین در حل مشکلات شخصی که بر روند تحصیلی دانشآموز تاثیر میذاره، به دانشآموزان کمک میکنن. برای حل این مسائل، مشاور تحصیلی با والدین یا سرپرست و معلمان دانشآموز هم ارتباط برقرار میکنه تا بهترین راهحلها رو برای مشکلات دانشآموز پیدا کنه.
انواع روانشناسی آموزشی
سه نوع اصلی روانشناسی آموزشی وجود داره:
۱. راهنمایی و روانشناسی آموزشی
۲. مشاوره شغلی
۳. مشاوره حرفهای
راهنمایی و روانشناسی آموزشی بر ارائه راهنماییهای مناسب به دانشآموزان بر اساس نیازهای تحصیلیشون تمرکز داره، از انتخاب رشته مناسب تا پیدا کردن بهترین دانشگاه و دوره بعد از پایان دبیرستان. مشاوران تحصیلی معمولاً در مدارس و دانشگاهها حضور دارن و شما میتونید از خدمات روانشناسی آموزشی برای دریافت راهنمایی مناسب در مسیر تحصیلیتون استفاده کنید.
یک روانشناس آموزشی چیزی بیشتر از فقط مسائل آموزشی رو مدیریت میکنه. اینجا برخی از دیگر مواردی که روانشناس های آموزشی باید بهش توجه کنن آورده شده: مسائل خانوادگی، سوالات مربوط به بلوغ، مشاوره در مورد انتخابهای تحصیلی و شغلی، ارائه حمایت خانوادگی، مشکلات حمل و نقل، نگرانیها درباره نمرات، آزار و اذیت یا دعوا، مشاوره شغلی.
مشاوره شغلی مشابه مشاوره حرفهای هست اما بیشتر بر روی پیدا کردن شغل یا فرصت شغلی مناسب برای فرد بر اساس علایق و نیازهای او در بخش یا صنعتی که میخواد کار کنه، تمرکز داره.
مشاوره حرفهای ترکیبی جامع از مشاوره آموزشی و شغلیه، چون بر هر دو گروه دانشآموزان و حرفهایها(شاغلین) تمرکز داره و به اونا در هر مرحله از سفر تحصیلی و حرفهایشون کمک میکنه!
اهمیت مشاوره حرفهای را بشناسید!
یک مشاور تحصیلی چه کارهایی انجام میده؟ وقتی به یک مشاور فکر میکنیم، تصویری از فردی خوشبرخورد، مودب و با انگیزه به ذهنمان میاد. اهمیت راهنماهای شغلی به قدری افزایش یافته که مدارس و دانشگاهها بخشهای مشاورهای خاصی رو برای دانشآموزا ایجاد کردن. همچنین، یک مشاور در سیستم آموزشی مدرن نقشهای متعددی داره. این افراد به شما در تصمیمگیری در مهمترین نقاط عطف شغلیتون کمک میکنن و به شما کمک میکنن تا بفهمید در چه چیزی بهترین هستید. این مشاور است که احساسات پیچیده شما را درک میکند و به شما کمک میکند افکار خود را به سمتی هدایت کنید که بتونید یک تصمیم برای تغییر زندگی بگیرید.
اهمیت روانشناسی آموزشی
روانشناسی آموزشی در زندگی هر دانشآموزی نقش مهمی داره چون کمک میکنه تا در هر مرحله از سفر تحصیلی و حرفهایشون تصمیمات آگاهانه بگیرن. بسیاری از ما فکر میکنیم که به هیچ نوع راهنمایی حرفهای در جستجوی تحصیلی یا شغلیمون نیاز نداریم، اما یک راهنمای مناسب واقعاً میتونه زندگی شما را تغییر بده. بیایید به اهمیت روانشناسی آموزشی برای یک دانشآموز و یک کارمند حرفهای نگاهی بندازیم:
مشاوره شغلی برای دانشآموزان
- پیدا کردن اینکه به چه چیزی علاقه دارید
- روشن کردن اهداف تحصیلی
- اقدام به شکل آگاهانه به سمت آرزوهای تحصیلی
- ایجاد یک برنامه شغلی مطابق با علایق و ترجیحات شما
- پیدا کردن گزینههای تحصیلی در محدوده بودجه شما
- ارزیابی خود
- اعتماد به نفس پیدا کردن در انتخابهای تحصیلی
- راهنمایی دانشآموزان برای دستیابی به تحصیلات رویاییشون
روانشناسی آموزشی برای کارمندهای حرفهای
- راهنمایی برای تحصیلات عالی یا ادامه تحصیل
- استفاده از مهارتها و تحصیلات مناسب برای یافتن شغل رویایی
- راهنمایی در تغییر شغل
- پیدا کردن بهترین فرصتهای شغلی
- آمادگی برای مصاحبهها
- درک شخصیت، نقاط قوت و ضعف شما برای یافتن شغل مناسب
- تسهیل تغییر شغلی در میانسالی یا تغییر شغل
طبیعت روانشناسی آموزشی
در سالهای اخیر، تقریباً هر صنعتی، از جمله بخش آموزش، رشد چشمگیری داشته. این موضوع به نوبه خود نیاز به روانشناسی آموزشی را افزایش داده. با ظهور فناوریهای جدید، روش مشاوره هم تغییراتی اساسی پیداکرده. علاوه بر فرآیندهای سنتی، مشاوره شغلی آنلاین به دانشآموزان فرصتی برای دسترسی به جلسات با کیفیت جهانی فقط با یک کلیک رو داده. اونا میتونن به راحتی جلسات خودشون رو رزرو و بهش دسترسی پیدا کنن.
مزایای روانشناسی آموزشی
با توجه به اینکه همیشه انتخاب های جذاب و متفاوتی وجود داره معمولا همه ما برای انتخاب شغل آیندهمون سردرگم میشیم. نقش روانشناسی آموزشی در این مرحله حیاتی میشه. بنابراین، اگه میخوایید بدونید چرا روانشناسی آموزشی برای دانشآموزا ضروریه، برخی از دلایلش رو براتون آوردیم::
- به شما کمک میکنه تا علایقتون و چیزهایی که توش خوب هستید رو بشناسید.
- با استفاده از تحلیل SWOT، نقاط ضعف و قوت خودتون رو میشناسید.
- اعتماد به نفس شما رو رشد میده و به شما در تصمیم گیری های آگاهانه کمک میکنه.
- به شما کمک میکنه چالشهایی که احتمالاً در مسیرتون پیش میاد رو پیشبینی کنید و از قبل برای اونا آماده بشید.
- مسیر فکری روشنی براتون ایجاد میکنه و استرسهای مربوط به شغلتون رو کاهش میده.
- این فرصتی برای بهبود رفتار شماست و به شما کمک میکنه تا ویژگیهای ذهنی منفیتون رو شناسایی کنید.
روانشناسی آموزشی برای تحصیل در خارج
روانشناسی آموزشی به دانشآموزانی که میخوان در خارج از کشور تحصیل کنن هم کمکهای زیادی میکنه. یک روانشناس آموزشی در خارج باید به شما در فرآیند انتخاب دانشگاهها و گرفتن پذیرش در اون دانشگاهها کمک کنه. البته فرآیند تحصیل در خارج از کشور خودش شامل موانع بسیاری هست و فقط به پذیرش در یک دانشگاه محدود نمیشه که مشاور شما میتونه در تمام این زمینه ها کمکتون کنه.
Ref: Team leverage edu.
برای شرکت در بخش نظرات باید در سایت دکتر میثم رنجبر ثبت نام کنید. ثبت نام در سایت دکتر میثم رنجبر رایگان است و کمتر از ۳۰ ثانیه زمان می برد.