میزان استفاده بیش از حد از رسانه های اجتماعی: پرسش و پاسخ با دکتر میچ پرینشتاین
به روز بودن در پلتفرم های رسانه های اجتماعی میتونه برای والدین دشوار باشه. تلاش برای فیلتر کردن حجم بسیار زیادی از محتوایی که فرزندانتون در اینترنت در معرضش قرار میگیرن، ممکنه غیرممکن به نظر برسه. به همین دلیل، APA به نوجوونها توصیه میکنه قبل از شروع استفاده از رسانههای اجتماعی، مهارتهای سواد رسانههای اجتماعی رو در خوشون توسعه بدن و برای کمک به تقویت این مهارتها مدام به خودشون یادآوری کنن.
پلتفرم های رسانه های اجتماعی، مدارس و والدین همه می تونن در آموزش مهارت های سواد رسانه های اجتماعی نقش داشته باشن. APA توصیه میکنه که آموزش سواد رسانههای اجتماعی باید حوزههای مختلفی رو پوشش بده که مستقیماً با علم استفاده از رسانههای اجتماعی نوجوانان و سلامت روان مرتبط هست. در همین رابطه پاسخ هایی از دکتر میچ پرینشتاین، مدیر ارشد علمی APA، به سوالات متداول در مورد سواد رسانه های اجتماعی ارائه شده که پاسخ های ایشون بر اساس صدها مطالعه بر روی ده ها هزار نوجوون در سراسر جهان در دهه گذشته هست.
۱. آیا رسانه های اجتماعی منعکس کننده دنیای واقعی هستند؟
شبکه های اجتماعی با زندگی واقعی متفاوت است. به نوجوانان کمک کنید به یاد داشته باشند که لایکها، نظرات یا پستها ممکن است بیانگر آنچه اکثر مردم فکر میکنند نباشد. پست ها یا نظرات بیان شده ممکن است منعکس کننده اکثریت افراد جامعه شما نباشد.
۲. چگونه بفهمم که اطلاعات سایت ها درست است؟
رسانه های اجتماعی مملو از اطلاعاتی هستند که نادرست یا عمداً برای گمراه کردن مردم طراحی شده اند. هم اطلاعات درست و هم اطلاعات نادرست به راحتی در فضای مجازی پخش می شوند. ما میتوانیم فریب بخوریم تا چیزی را که میبینیم باور کنیم، حتی زمانی که متوجه آن نیستیم. مطالعات نشان میدهد که احتمال بازنشر اطلاعات نادرست بیشتر از اطلاعات واقعی است، بنابراین ما احتمالاً بیشتر از آنچه تصور میکنیم در معرض یک چیز نادرست قرار میگیریم.
در مورد اینکه چگونه یک منبع قابل اعتماد و دارای اطلاعات صحیح است، با فرزند خود صحبت کنید. بازی آنلاین getbadnews.com که توسط دانشمندان روانشناسی ساخته شده است، به بازیکنان می آموزد که چگونه تاکتیک هایی را که مردم برای انتشار اطلاعات نادرست آنلاین استفاده می کنند، تشخیص دهند. منبع دیگری، spotthetroll.org، توسط دانشمندان روانشناس توسعه داده شد تا به کودکان بیاموزد چگونه کاربران واقعی رسانههای اجتماعی را از روی رباتها تشخیص دهند.
۳. لایک واقعاً به چه معناست؟
گاهی اوقات ما یک پست را لایک میکنیم که صرفا حس خوبی منتقل کرده باشیم. این مهم است که به خاطر بسپاریم زیرا ممکن است توسط پست هایی که لایک های زیادی دارند گمراه شویم. در واقع، برخی از این لایک ها ممکن است حتی از افراد واقعی هم نباشند.
علم نشان می دهد که وقتی پستی را با لایک های زیاد می بینیم، به احتمال زیاد آن را لایک کرده و باور می کنیم. برخی تحقیقات نشان میدهند که مغز ما به پستهایی با لایکهای بیشتر واکنش متفاوتی نشان میدهد، که حتی اگر متوجه آن نباشیم، میتواند روی ما تأثیر بگذارد. مهم است که به خاطر داشته باشید لایک ها همیشه به این معنی نیست که مردم با آنچه می بینند موافق هستند.
۴. استفاده بیش از حد از رسانه های اجتماعی یعنی چه؟
گذراندن ساعات زیادی در فضای آنلاین با رفتارهای سالم، مانند صحبت صادقانه با دوستان یا یادگیری از منابع معتبر، ممکن است بد نباشد. اما حدود ۵۰ درصد از نوجوانان حداقل یک نشانه از استفاده مشکل ساز از رسانه های اجتماعی را گزارش میدهند که شامل موارد زیر است:
• حتی زمانی که می خواهند هم نمیتوانند آن را متوقف کنند.
• استفاده از رسانه های اجتماعی باعث تداخل در کارهای روزمره آنها می شود.
• ممکن است برای حفظ استفاده از رسانه های اجتماعی از مسیر خود خارج شوند یا دروغ بگویند.
• مشکلات مربوط به تکالیف مدرسه یا روابط به دلیل استفاده از رسانه های اجتماعی احتمال زیادی دارد.
به نوجوانان کمک کنید تا از این نشانه های استفاده مشکل ساز از رسانه های اجتماعی آگاه شوند و در صورت نیاز به آنها کمک کنید زمان آنلاین بودن خود را کاهش دهند.
۵. کدام ابزار در پلتفرم های رسانه های اجتماعی ایمن تر هستند؟
روابط سالم در نوجوانی شامل ارتباط با دیگران است که با حمایت اجتماعی، همدلی، همراهی و صمیمیت عاطفی مشخص می شود. رسانههای اجتماعی زمانی در بهترین حالت خود قرار میگیرند که به مردم کمک میکنند این نوع ارتباطات را تقویت کنند. تعامل با همسالان حامی میتواند به کودکان و نوجوانان کمک کند تا رفتارهای مثبتی مانند همکاری، همدلی و اعتماد ایجاد کنند.
نوجوانان را تشویق کنید تا از ابزارهای رسانههای اجتماعی استفاده کنند که کمک میکند خود را صادقانه بروز دهند و ارتباط واقعی با دیگران را احساس کنند، مانند پیام های مستقیم. کارهایی مثل گشتن بیهدف یا صرفاً لایک کردن یک پست بدون درگیر شدن در یک سطح عمیقتر، روابط سالم روانی را تقویت نمی کند.
والدین همچنین باید تشخیص دهند که بچه ها ممکن است بخواهند اطلاعات و پشتیبانی آنلاین دریافت کنند تا در مورد موضوعات حساس مرتبط با سلامت یا هویت آنها بیاموزند. اینها ممکن است چیزهایی باشد که آنها هنوز درباره آن راحت با شما صحبت نمی کنند. مهم است که نظارت والدین را با نیازهای مناسب نوجوان خود برای حفظ حریم خصوصی متعادل کنید. بحث در مورد این تعادل با فرزندتان از قبل می تواند به او کمک کند تا احساس احترام کند و در عین حال به شما امکان می دهد دستورالعمل هایی برای ایمن نگه داشتن او ایجاد کنید.
۶. چگونه می توانم به جلوگیری از درگیری در رسانه های اجتماعی کمک کنم؟
به نوجوانان بیاموزید که نقش خود را در آزار و اذیت اینترنتی و نفرت آنلاین تشخیص دهند. رفتار توهین آمیز با دیگران فقط برای به دست آوردن لایک یا فالوور میتواند آسیب جدی به قربانیان وارد کند. به طور مشابه، لایک کردن پستهای نفرت سایبری به دیگران آسیب میزند. مطالعات نشان میدهد که این نوع ارتباطات نه تنها به قربانیان آسیب میرساند، بلکه به سایر کاربرانی که شاهد نفرت سایبری آنلاین هستند نیز آسیب میرساند.
با فرزند خود در مورد شناسایی نمونه هایی از آزار و اذیت سایبری صحبت کنید، مانند ارسال پیام های شرم آور، تشویق به آسیب یا استفاده از فناوری دیجیتال برای ایجاد احساس طرد شدن به دیگران. نوجوانان را تشویق کنید تا در صورت مشاهده آزار و اذیت سایبری با شما یا بزرگسال دیگری صحبت کنند. همچنین مهم است که با فرزندتان در مورد مهربانی و جدیت درگیر شدن در رفتارهای سایبری صحبت کنید.
۷. چگونه می توانم فرزندم را تشویق کنم که خود را با آنچه در اینترنت میبیند مقایسه نکند؟
این یک ویژگی طبیعی و انسانی است که آنچه را می بینیم باور کنیم. همچنین طبیعی است که خودمان را با دیگران مقایسه کنیم. در فضای آنلاین، انجام این کار بسیار بیشتر از گذشته ممکن شده است. برای نوجوانانی که هنوز در حال ایجاد حس پایداری از عزت نفس هستند، این میتواند یک خطر بالقوه باشد. جوانانی که از رسانههای اجتماعی برای مقایسه ظاهر افراد یا جستجوی بازخورد در مورد عکسهای شخصی خود استفاده میکنند، در معرض خطر افزایش تصویر بدنی ضعیفتر، اختلال غذا خوردن و علائم افسردگی، بهویژه در میان دختران هستند.
به فرزندتان کمک کنید بفهمد مردم فقط آنچه را میخواهند شما بهصورت آنلاین بدانید، گزینش میکنند و یک نمای منسجم از زندگی و ظاهر خودشان ارائه نمیکنند. بسیاری از عکسها و ویدیوها با فیلترها دستکاری میشوند یا با ابزارهای ویرایش، ویرایش میشوند. با این حال، حتی زمانی که مردم در مورد آن ابزارها می دانند، اولین غریزه آنها معمولاً اعتماد به محتوایی است که به عنوان محتوای واقعی مشاهده می کنند. جوانان و بزرگسالان باید این افکار خودکار را نادیده بگیرند و مدام به خود یادآوری کنند که آنچه در اینترنت میبینند همیشه واقعی نیست.
۸. اگر تبعیض آنلاین ببینم چه می شود؟
جامعه آنلاین اغلب منعکس کننده جهانی است که ما در آن زندگی می کنیم. متأسفانه، این شامل تبعیض، تعصب، سخنان نفرت پراکن و قلدری است. به کودکان بیاموزید که پیام های نژادپرستانه را نقد کنند و نژادپرستی ساختاری آنلاین را تشخیص دهند. تحقیقات نشان میدهد جوانانی که میتوانند محتوای نژادپرستانه را بهطور انتقادی ارزیابی کنند، علائم بیماری روانی کمتری را هنگام مشاهده رویدادهای آسیبزای مربوط به نژاد به صورت آنلاین تجربه میکنند. هر نوجوان این شانس را دارد که به همه کمک کند با انتخاب های آنلاین خود احساس برابری و ارزش داشته باشند.
۹. چگونه می توانم با خیال راحت در مورد سلامت روان صحبت کنم؟
طبیعی است که در مورد سلامت روان سؤالاتی داشته باشید. با این حال، به نوجوانان باید آموزش داده شود که فقط از ارائه دهندگان خدمات روانی دارای مجوز، آموزش دیده، آژانس های بهداشتی معتبر، یا انجمن هایی که دارای آموزش مناسب هستند، اطلاعات کسب کنند. به نوجوانان کمک کنید به یاد داشته باشند که بپرسند آیا هیچ مدرک علمی برای حمایت از آنچه که آنلاین می آموزند وجود دارد یا خیر. به آنها کمک کنید قبل از اینکه تصمیم بگیرند، درک کنند که چرا ما نیاز داریم مراقبت های روانی دریافت کنیم.
۱۰. چرا رسانه های اجتماعی وجود دارند؟
نوجوانان باید درک کنند که اکثر شرکت های رسانه های اجتماعی برای کسب سود طراحی شده اند. آنها این کار را با جمع آوری داده های مربوط به کاربران خود انجام میدهند. با نوجوان خود بحث کنید که چگونه این شرکت ها میتوانند اطلاعات مربوط به هر چیزی را که مشاهده، کلیک یا پست میکنند جمع آوری و ذخیره کنند. این داده ها میتوانند توسط شرکت ها استفاده و به اشتراک گذاشته شوند که درک کامل آن حتی برای بزرگسالان نیز دشوار است. برای درگیر نگه داشتن کاربران، شرکتهای رسانههای اجتماعی ویژگیهایی از جمله دکمهها، ویدیوهای بیپایان، و پخش خودکار ویدیوها رو طراحی میکنند که دور شدن از آنها را بسیار سخت میکند. رسانه های اجتماعی همچنین بر نیازهای نوجوانان برای ارتباط اجتماعی سرمایه گذاری می کنند. این برای هدایت یا پاداش دادن به برخی رفتارهای آنلاین طراحی شده است. جوانان باید برخی از ویژگی های رسانه های اجتماعی را درک کنند که ممکن است گاهی آنها را به سمت اطلاعات مفید سوق دهد، اما در مواقع دیگر ممکن است خطری برای سلامت روانی نوجوانان ایجاد کند.
برای مدتی آموزش ببینید
سواد رسانه های اجتماعی چیزی نیست که هر کسی بتواند در یک مکالمه یاد بگیرد. آن را به عنوان مجموعه ای از بحث ها در نظر بگیرید که با رشد فرزند شما و تکامل فناوری تکامل می یابد. برای صحبت در مورد رسانههای اجتماعی به صورت دورهای مراجعه کنید و به دنبال نشانههایی باشید که ممکن است به سلامت جسمی یا روانی آنها آسیب برساند. به نوجوان خود اجازه دهید تا بداند که اگر در مورد محتوایی که آنلاین می بیند یا اینکه با استفاده بیش از حد از رسانه های اجتماعی درگیر است، می تواند برای پشتیبانی نزد شما بیاید. با باز نگه داشتن خطوط ارتباطی، می توانید به فرزندتان کمک کنید تا رابطه سالم و مثبتی با رسانه های اجتماعی ایجاد کند.
هم چنین بخوانید: والدین و فضای مجازی
Ref.: American Physiological Association

برای شرکت در بخش نظرات باید در سایت دکتر میثم رنجبر ثبت نام کنید. ثبت نام در سایت دکتر میثم رنجبر رایگان است و کمتر از ۳۰ ثانیه زمان می برد.