عادت کردن به بار تحصیلی سنگین دانشگاه ممکنه یکم چالشبرانگیز باشه، اما این ۱۰ نکته میتونه بهت کمک کنه که آماده و متمرکز بمونی.
معرفی یک دوره جدید در دانشگاه اونم بعد از انتقال از دبیرستان به سختیهای تحصیل در دانشگاه میتونه خیلی دلهرهآور به نظر برسه، اما بهینهسازی عادتهای مطالعهات میتونه اعتماد به نفس و موفقیتت رو هم در کلاس و هم خارج از اون افزایش بده.
روشهای مؤثر مطالعه به خاطر اینکه چندین روش یادگیری رو درگیر میکنن، کار میکنن. جیسی شواب، روانشناس و مشاور در برنامه نوشتاری دانشگاه هاروارد، اشاره میکنه که:
«ما معمولاً در قضاوت درباره یادگیری خودمون اشتباه میکنیم.»
توانایی تکرار اطلاعات حفظشده با واقعاً به خاطر سپردن اونها متفاوته. چیزی که از دههها تحقیق در علم شناختی میدونیم اینه که یادگیرندگان معمولاً قضاوتهای بدی درباره یادگیری خودشون دارن. شواب میگه. «حفظ کردن به نظر یادگیری میاد، اما در واقع ما احتمالاً به اندازه کافی اون اطلاعات رو عمیق پردازش نکردیم که بتونه روزها یا حتی ساعتها بعد یادمون بمونه.»
برنامهریزی از قبل و پیدا کردن حمایت در طول مسیر برای موفقیتت در دانشگاه ضروریه. این مقاله نکات و استراتژیهای مطالعهای رو ارائه میده تا بهت کمک کنه در اولین کلاس دانشگاهیات زنده بمونی و پیشرفت هم بکنی!
۱. درس خوندن لحظه آخری ممنوع!
شاید وسوسه بشی که همهی درسخوندنهات رو برای اون امتحان بزرگ تا آخرین لحظه بذاری، اما تحقیقات نشون میده که درس خوندن در آخرین لحظه به یادگیری بلندمدت کمک نمیکنه.
دانشآموزا ممکنه در امتحانی که براش درس خوندن در آخرین لحظه داشتن خوب عمل کنن، اما این به این معنی نیست که واقعاً مطلب رو یاد گرفتن، به گفته یک مقاله از انجمن روانشناسی آمریکا: به جای درس خوندن در آخرین لحظه، تحقیقات نشون داده که مطالعه با هدف یادگیری بلندمدت بهترین روش برای یادگیری کلی هست.
۲. از قبل برنامهریزی کن و بهش پایبند باش!
داشتن یک برنامه مطالعه با اهداف مشخص میتونه بهت احساس آمادگی بیشتری بده و یه نقشه راه برای دنبال کردن بهت بده. شواب میگه:
«تعلل یکی از اشتباهاتی هست که دانشآموزان معمولاً هنگام انتقال به بار درسی دانشگاهی مرتکب میشن.»
اون اضافه میکنه که اغلب یادگیرندگان به بارهای درسی کمتر در دبیرستان عادت دارن، پس یکی از بزرگترین نصیحتهای من اینه که درسها رو در آخرین لحظه نخونید. «یک برنامه مطالعه از قبل برای خودت تعیین کن و بهش پایبند باش.»
۳. از دیگران کمک بگیر
لازم نیست به تنهایی با مطالب سخت مبارزه کنی. بسیاری از دانشآموزا در دبیرستان عادت ندارن که کمک بخوان، اما در دانشگاه درخواست کمک چیز عادیایه.
طبق راهنمای ما برای انتخاب رشته زیستشناسی، «درباره شناسایی زمینههایی که به کمک نیاز داری فعال باش و به سرعت برای دریافت اون کمک اقدام کن. هرچقدر بیشتر صبر کنی، برات سختتر میشه که به عقب برگردی.»
منابع مختلفی برای کمک به تو وجود داره، از جمله اساتید، معلمان خصوصی و همکلاسیها.
۴. از سیستم دوستانه استفاده کن
همکلاسیهای تو احتمالاً در حال گذراندن همون چالشهایی هستن که تو هستی. بهشون مراجعه کن و یک گروه مطالعه تشکیل بدید تا با هم مطالب رو مرور کنید، ایدهپردازی کنید و در طول چالشها در کنار هم باشید.
داشتن افرادی برای مطالعه به این معنیه که میتونید مطالب رو برای هم توضیح بدید، همدیگه رو امتحان کنید و یک گروه تشکیل بدید که بتونه در طول کلاس و بعد از اون کمکتون کنه.
۵. سبک یادگیری خودت رو پیدا کن
ممکنه کمی زمان ببره همچنین چند بار آزمون و خطا لازم باشه تا بفهمی کدوم روشهای مطالعه برای تو بهترین هستن. روشهای مختلفی برای آزمایش دانشات وجود داره که فراتر از مرور یادداشتها یا فلشکارتهاست.
شواب پیشنهاد میکنه که از طریق فرایند فراشناخت، استراتژیهای مختلف رو امتحان کنی. فراشناخت شامل فکر کردن درباره فرآیندهای شناختی خودت هست و میتونه بهت کمک کنه بفهمی کدام روشهای مطالعه برای تو مؤثرترن.
شواب تمرین کردن مراحل زیر رو پیشنهاد میکنه:
قبل از شروع به خواندن یک فصل جدید یا دیدن یک تدریس، آنچه رو که قبلاً درباره موضوع میدونی مرور کن و ببین انتظار داری چی رو یاد بگیری.
وقتی که مطالعه میکنی، یادداشتهای اضافی درباره اطلاعات جدیدی که یاد میگیری، مثل موضوعات مرتبطی که به ذهنت میاد یا ارتباطهای ممکن با دورههای دیگه، بنویس. همچنین سوالاتی که داری رو یادداشت کن.
بعد از اینکه مطالعه کردی، سعی کن آنچه رو که یاد گرفتی خلاصه کنی و جواب سوالات باقیموندهات رو پیدا کنی.
۶. استراحت کن
مغز فقط میتونه در یک زمان مقدار مشخصی اطلاعات رو جذب کنه. طبق تحقیقات مؤسسههای ملی بهداشت، اثبات شده که استراحت بین جلسات مطالعه باعث بازگشت توجه میشه.
تحقیقات نشون داده که استراحت فعال به اندازه تمرین در یادگیری یک مهارت جدید اهمیت داره. استراحت به مغز ما اجازه میده تا خاطرات آنچه رو که تازه تمرین کردیم فشرده و یکپارچه کنه.
مطمئن شو که زمان کافی، استراحت و خواب بین جلسات مطالعه داری تا مغزت تازه و آماده قبول اطلاعات جدید باشه.
۷. فضای تولیدی ایجاد کن
جایی که مطالعه میکنی به اندازه روش مطالعهات اهمیت داره.
یک فضای بدون حواسپرتی پیدا کن که همه مواد و لوازم مورد نیازت در دسترس باشه. یک میانوعده بخور و یک بطری آب نزدیکت داشته باش تا برای جلسه مطالعهات به خوبی آماده باشی.
۸. به خودت پاداش بده
مطالعه میتونه از نظر ذهنی و احساسی خستهکننده باشه و حفظ استقامت میتونه چالشبرانگیز باشه.
تحقیقات نشون داده که دادن پاداش به خودت در طول کار میتونه لذت و علاقه به یک وظیفه خاص رو افزایش بده.
طبق یک مقاله از Science Daily، تحقیقات نشون داده که پاداشهای کوچک در طول یک فرآیند میتونه به خوبی انگیزه رو حفظ کنه.
دفعه بعد که یک جلسه مطالعه به خصوص چالشبرانگیز رو تموم کردی، به خودت یک بستنی یا یک قسمت از برنامه مورد علاقت رو جایزه بده.
۹. مرور، مرور، مرور
تمرین اطلاعاتی که یاد گرفتی بهترین راه برای حفظ اطلاعاته.
محققان الیزابت و رابرت بیورک استدلال کردهاند که “دشواریهای مطلوب” میتونه یادگیری رو تقویت کنه. به عنوان مثال، آزمون دادن با فلشکارتها یک فرآیند سختتر از خواندن یک کتاب درسی سادهاس، اما به یادگیری بهتر و بلندمدت منجر میشه. شواب میگه:
« این یک تشبیه رایج وزنهبرداریه-واقعاً باید این عضلات(مغز) رو تمرین بدی تا در نهایت خاطراتت رو تقویت کنی»
۱۰. اهداف مشخص تعیین کن
Psychology Todayمیگه تعیین اهداف مشخص در طول مسیر مطالعهات میتونه نشون بده چقدر پیشرفت کردی و پیشنهاد میکنه که از روش هدف گذاریSMART استفاده کنی:
مشخص: اهداف مشخصی با یک برنامه عملی تعیین کن، مثل «هر روز بین ساعت ۲ تا ۴ بعدازظهر در کتابخانه مطالعه میکنم.»
قابل اندازهگیری: برنامهریزی کن که به مدت مشخصی مطالعه کنی یا نمره امتحانت رو به درصد خاصی افزایش بدی تا یک معیار قابل اندازهگیری داشته باشی.
واقعبینانه: مهمه که اهدافات واقعبینانه باشن تا ناامید نشی. مثلاً، اگر در حال حاضر دو ساعت در هفته مطالعه میکنی، زمان مطالعهات رو به سه یا چهار ساعت افزایش بده، نه ۱۰ ساعت!
زمانبندی مشخص: اهدافات رو با تقویم تحصیلی و مسئولیتهای دیگهات هماهنگ کن.
استفاده از چندتا از این نکات مطالعه میتونه اطمینان حاصل کنه که بهترین بهره رو از مطالب کلاست میبری و به موفقیتهای بیشتری در طول تحصیل و فراتر از اون برسی.
Ref.: Harvard Division of Continuing Education
برای شرکت در بخش نظرات باید در سایت دکتر میثم رنجبر ثبت نام کنید. ثبت نام در سایت دکتر میثم رنجبر رایگان است و کمتر از ۳۰ ثانیه زمان می برد.